Patiënten met darmkanker die is uitgezaaid naar het buikvlies, hebben momenteel weinig behandelopties. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven loopt nu de veelbelovende INTERACT-PLUS-studie, mede mogelijk gemaakt door het Catharina Onderzoeksfonds. Daarbij worden patiënten behandeld door zes keer chemotherapie toe te dienen in de buikholte en de bloedbaan voordat de buikoperatie plaatsvindt. “Zo willen we de kans op terugkeer van de ziekte aanzienlijk verlagen”, zegt onderzoekster Laskarina Galanos.
De behandeling van darmkanker die is uitgezaaid naar het buikvlies is een van de grootste uitdagingen binnen de oncologie. De standaardbehandeling bestaat uit een zware buikoperatie, de zogenoemde HIPEC, waarbij al het zichtbare tumorweefsel wordt verwijderd en de buik daarna gespoeld wordt met verwarmde chemotherapie. Toch komt bij ongeveer 80 procent van de patiënten de ziekte terug.
“We zien dat de HIPEC-operatie op zichzelf vaak niet voldoende is om patiënten te genezen”, legt Galanos uit. “Dat gebeurt slechts in zeldzame gevallen. Daarom willen we met de INTERACT PLUS-studie de behandeling uitbreiden door patiënten vooraf chemotherapie te geven, zowel via de bloedbaan als rechtstreeks in de buikholte. Zo willen we de tumoren als het ware een eerste klap toedienen voordat we opereren.”
Effectiever tumoren bestrijden
Tijdens de nieuwe behandeling krijgen patiënten via een poortje (soort katheter) in de buikholte en via een infuus in de bloedbaan chemotherapie toegediend. “Chemotherapie via de bloedbaan bereikt het buikvlies maar beperkt”, zegt Galanos. “Dat hebben we uit eerdere studies geleerd. Door het óók rechtstreeks in de buikholte toe te dienen, bestrijden we de uitzaaiingen veel directer.”
“Door de chemotherapie meerdere keren te herhalen vóór de HIPEC-operatie, creëren we een herhaalde blootstelling aan de medicijnen precies op de plek waar het nodig is”, zegt Galanos. “Het doel is om het resterende tumorweefsel zo kwetsbaar mogelijk te maken, zodat we het tijdens de operatie effectiever kunnen verwijderen.”
Focus op veiligheid en haalbaarheid
De INTERACT-PLUS-studie is een zogenoemde fase 2-studie. Dat betekent dat de onderzoekers vooral kijken naar de verdraagbaarheid van de behandeling. “We willen zien of patiënten lichamelijk in staat zijn om al de zes kuren voorafgaand aan de operatie te doorlopen”, licht Galanos toe. “Pas als we bewezen hebben dat dat haalbaar is, kunnen we in een volgende studie onderzoeken of deze aanpak daadwerkelijk betere overlevingskansen oplevert dan patiënten die enkel de HIPEC-operatie krijgen.”
Galanos gelooft dat deze nieuwe strategie mogelijks de oplossing geeft om patiënten effectiever te kunnen behandelen voor deze ziekte. “Op dit moment geneest minder dan vijf procent van de patiënten na een HIPEC-behandeling. Met deze nieuwe aanpak hopen we de overleving voor deze patiënten aanzienlijk te verlengen.”
De studie, kan volgens haar een belangrijke stap zijn om de behandeling van buikvlieskanker naar een hoger niveau te tillen. “We weten dat herhaalde blootstelling aan chemotherapie essentieel is. Eén enkele dosis, zoals nu bij HIPEC het geval is, past daar eigenlijk niet bij. Met INTERACT-PLUS willen we die kloof dichten.” Meedoen aan deze studie kan in drie Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Catharina Ziekenhuis.
Meer weten over deze studie? Laskarina Galanos is te bereiken via laskarina.galanos@catharinaziekenhuis.nl. Wilt u weten of u in aanmerking komt om deel te nemen aan dit onderzoek? Vraag dan via deze link een second opinion aan: Second opinion aanvragen: zo werkt het – Catharina Ziekenhuis