Het verhaal van Maartje Eradus uit Veldhoven is een schoolvoorbeeld hoe wetenschappelijk onderzoek, samenwerking en kennisdeling het verschil kunnen maken. “Ik heb geluk gehad! Het Catharina Ziekenhuis is een gespecialiseerd centrum voor darmkanker maar is ook een ziekenhuis waar buiten de bestaande kaders wordt gedacht. Dat heeft mijn leven én dat van mijn jongens gered. Ik juich de oprichting van het Catharina Onderzoeksfonds toe. Door het fonds te steunen, kunnen specialisten het verschil maken”, benadrukt Maartje.
De jonge moeder van drie jongens belandde in 2013 in een emotionele achtbaan van zelf overleven en nieuw leven. “Ik kreeg de diagnose darmkanker en tegelijkertijd kreeg ik te horen dat mijn baarmoeder ook wat was vergroot. In eerste instantie dacht ik aan een uitzaaiing maar dat bleek heel anders; ik was zwanger. En het waren er twee!”, aldus de Veldhovense. “Ja, dan stort je wereld in en ligt leven en dood zo dicht bij elkaar. We wilden al lange tijd een tweede kind, maar dat werd ons niet gegund. En op het moment dat je eigenlijk denkt, nu even niet, ben je zwanger. Op een moment dat het eigenlijk niet uitkomt. Terwijl je daar al die tijd naar verlangd hebt; dat voelt heel cru. En toen we op de echo bij de gynaecoloog twee hartjes zagen kloppen, belandde ik in een lachstuip en had mijn man zijn kin op de grond liggen. En zo werden wij ‘casus Maartje’ in het Catharina Ziekenhuis.”
Denken in mogelijkheden
Een casus die niet alleen bij Maartje, maar ook bij haar specialisten voor slapeloze nachten en hoofdbrekens heeft gezorgd. Darmkanker, met spoed een operatie en zwanger van een tweeling. “Na overleg tussen chirurg, gynaecoloog en anesthesist hebben we besloten dat de gezondheid van mij voorop stond, maar de artsen zouden er alles aan doen om de zwangerschap een goed vervolg te geven. Denken in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. Dat heeft mij ontzettend veel vertrouwen gegeven. Ik wist dat het ziekenhuis een gespecialiseerd centrum was op het gebied van darmkanker, maar een darmkankeroperatie in combinatie met een zwangerschap, dat hadden ze nog niet meegemaakt. De goede samenwerking tussen de verschillende disciplines heeft mijn leven gered en dat van mijn jongens. En daar ben ik de specialisten eeuwig dankbaar voor.”
Maartje Eradus: “De specialisten hebben mijn leven én dat van mijn jongens gered.”
Regio vol kansen
Het Catharina Ziekenhuis is een niet-academisch ziekenhuis dat bekend staat om zijn ambitieuze karakter. Dit uit zich onder andere in veel wetenschappelijk onderzoek en bijbehorende promoties. Het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt, scoort zowel landelijk als internationaal, hoge ogen. Voor een niet-academisch ziekenhuis is dat bijzonder.
Casus Maartje
“De casus Maartje is zo’n voorbeeld. De patiënt profiteert direct van ontwikkelingen in de medische wereld. En die ontwikkelingen kunnen er alleen komen door onderzoek te doen naar bijvoorbeeld nieuwe behandelmethodes en technieken”, legt chirurg dr. Ignace de Hingh uit. “Het Catharina Ziekenhuis neemt hier een bijzondere positie in als het gaat om wetenschappelijk onderzoek. We doen ontzettend veel onderzoek en ook de regio waarin we opereren met de nabijheid van de TU/e en Philips biedt enorm veel kansen. Daarnaast hebben we een groot internationaal netwerk en hebben we binnen Nederland een voortrekkersrol op bijvoorbeeld het gebied van darmkanker. Dit in combinatie met specialisten die ‘onderzoek minded’ zijn, korte lijnen hanteren en kennis delen levert direct resultaat op voor patiënten. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor.”