WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK IN ONS ZIEKENHUIS
Naast zorg en onderwijs is onderzoek een belangrijke pijler in het Catharina Ziekenhuis. Artsen en andere professionals (in opleiding) zijn continu op zoek naar nieuwe en betere behandelingen om de meest optimale zorg te bieden. Zij doen daarom veel wetenschappelijk onderzoek. Voor een niet-academisch ziekenhuis is dat bijzonder. Het Wetenschapsbureau van het ziekenhuis richt zich op professionalisering van het onderzoek door middel van individuele ondersteuning, een cursusaanbod en de ontwikkeling van een sterke infrastructuur, die bijdraagt aan een vitale en duurzame klinische onderzoekscultuur. De Stichting Catharina Onderzoeksfonds zorgt ervoor dat diverse onderzoeken gefinancierd kunnen worden.
Misha Luyer
Deze onderzoekers ontvingen dit jaar subsidie voor hun onderzoek
Mirjam van der Ende
Arjen Kars Boer
Maarten Hanrath
Edith van Esch
Hoogleraren
In het Catharina Ziekenhuis werken op dit moment twaalf hoogleraren. Zij zijn als medisch specialist verbonden aan het Catharina Ziekenhuis en zijn onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten (o.a. TU/e, Universiteit Maastricht). De hoogleraren zijn betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek en zien het belang van de ondersteuning door het Catharina Onderzoeksfonds bij de financiering van onderzoek. We stellen de hoogleraren graag voor.
prof. dr. H.H.M. (Erik) Korsten
Tijdens mijn studie Geneeskunde in Groningen werkte ik als student-assistent op de afdeling Fysiologie. Ik vond het een logisch vervolg om mij te specialiseren in de Anesthesie (verdoving) en Intensive Care. Mijn aandacht gaat hierin voornamelijk uit naar acute fysiologie en farmacologie. In het Catharina Ziekenhuis kreeg ik volop kansen om mij verder te ontwikkelen op professioneel, organisatorisch en wetenschappelijk gebied. Dit leidde tot mijn deeltijdbenoeming als hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Mijn vrije tijd breng ik graag door in een ‘hobby-bos’ bij Venray of in een bootje op de plassen bij Roermond. Ook ga ik graag met mijn gezin naar Italië. Ik ben getrouwd en heb vier kinderen. Zij wonen inmiddels niet meer thuis.
prof. dr. N.H.J. (Nico) Pijls
cardioloog
In 1999 werd ik benoemd tot hoogleraar aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e Eindhoven, met als leeropdracht de pathofysiologie van de circulatie.
prof. dr. H.J.T. (Harm) Rutten
chirurg-oncoloog
Ik ben een chirurg-oncoloog met als aandachtsgebied de kwaadaardige afwijkingen van het spijsverteringskanaal en van de borst. Mijn speciale aandachtsgebied is endeldarmchirurgie. Het Catharina Ziekenhuis is een landelijk verwijscentrum voor complexe endeldarmtumoren, zowel voor nieuwe tumoren als plaatselijk teruggekeerde tumoren (locale recidieven). De multidisciplinaire aanpak met onder andere de mogelijkheid om tijdens de operatie te bestralen, heeft ertoe geleid dat we veel meer patiënten met deze ziekte kunnen genezen. Op dit terrein doen we veel wetenschappelijk onderzoek.
Daarnaast ben ik opleider van jonge chirurgen die zich verder willen bekwamen in de behandeling van tumoren van het spijsverteringsstelsel. Sinds 2013 ben ik hoogleraar oncologische chirurgie aan de Universiteit Maastricht.
prof. dr. M.R.H.M. (Marc) van Sambeek
vaatchirurg
Ik studeerde Geneeskunde aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen en behaalde mijn artsendiploma in 1986. Na militaire dienst deed ik de opleiding tot chirurg in Rotterdam in het Sint Franciscus Gasthuis en het Erasmus Medisch Centrum. In 1995 volgde mijn registratie als chirurg en in 1997 als vaatchirurg. Van 1996 tot en met 2007 was ik werkzaam als stafchirurg in het Erasmus Medisch Centrum, met als speciaal aandachtsgebied de minimaal invasieve vaatchirurgie. In deze periode en ook daarna heb ik op dit gebied veel wetenschappelijk onderzoek verricht en veel hierover gepubliceerd. Ik spreek veel op internationale congressen en zit in de redactieraad van meerdere internationale vaktijdschriften. Vanaf 2008 werk ik als vaatchirurg in het Catharina Ziekenhuis. Ik beoefen hier de vaatchirurgie in de volle breedte. Mijn belangstelling gaat nog altijd uit naar de minimaal invasieve vaatchirurgie (endovasculaire behandelingen).
In 2017 werd Marc van Sambeek tot hoogleraar benoemd aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e Eindhoven.
prof. dr. V. (Volkher) Scharnhorst
klinisch chemicus
Ik werk als klinisch chemicus in het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL) van het Catharina Ziekenhuis. Het laboratorium ondersteunt de patiëntenzorg met bloedonderzoek en bijbehorend advies. Vanwege de grote verscheidenheid aan onderzoeken is dit een boeiende uitdaging. Mijn doel is onze bijdrage aan de zorg te blijven verbeteren. Sinds 2014 ben ik hoogleraar klinische chemie aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e Eindhoven.
prof. dr. B.C. (Dick) Schoot
gynaecoloog
Na mijn opleiding Geneeskunde heb ik een aantal jaren als staflid gewerkt in het Academisch Ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam. Hier specialiseerde ik me in vruchtbaarheidsbehandelingen en IVF. Tijdens deze periode was ik ook te vinden op de afdeling echoscopie en prenatale diagnostiek. Mijn voorliefde voor mijn geboortestad Eindhoven bracht mij bij het Catharina Ziekenhuis. Hier kreeg ik de kans om mijn passie, operatieve endoscopische behandelingen, uit te voeren. Ook werk ik samen met mijn collega’s en het Academisch Ziekenhuis Oslo (Ulleval sykehus). Samen behandelen we ernstige endometriose laparoscopisch minimaal invasief. Sinds 2015 ben ik hoogleraar aan de universiteit van Gent, faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Naast mijn werk ben ik al jaren lid van Rotary Eeckaerde. Ook ben ik een groot voetballiefhebber. Wekelijks zit ik op de tribune bij PSV.
prof. dr. F.W.J.M. (Frank) Smeenk
longarts
De opleiding tot arts deed ik aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ik in augustus 1983 mijn artsendiploma behaalde. Mijn opleiding tot longarts deed ik deels in De Weezenlanden in Zwolle en in het Catharina Ziekenhuis. Op 16 april 1998 promoveerde ik aan de Universiteit van Maastricht. Mijn beroepscarrière startte in 1989 als chef de clinique, afdeling Longgeneeskunde in het Catharina Ziekenhuis. In 1990 werd ik lid van de maatschap Longgeneeskunde. Mijn aandachtsgebieden zijn allergie, astma en COPD. Mijn bijzondere aandacht gaat ook uit naar opleiding en kwaliteit van zorg. Verder ben ik opleider Longgeneeskunde en voorzitter van de Centrale Opleidingscommissie van het ziekenhuis. Sinds 2013 ben ik hoogleraar ‘Kwaliteitsbevordering Medisch Specialistische Vervolgopleidingen’ aan de Universiteit van Maastricht.
Ik ben getrouwd met verpleeghuisarts mevrouw AS Witziers en samen hebben wij drie kinderen. Ik oefen graag mijn hobby’s uit: hardlopen, tennis en hockey.
prof. dr. P.M. (Peter) Steijlen 
dermatoloog
Sinds 2013 ben ik werkzaam als specialist manager Dermatologie in het Catharina Ziekenhuis. Tevens ben ik werkzaam als hoofd van de afdeling Dermatologie van het MUMC+ in Maastricht. Als opleider ben ik onder meer verantwoordelijk voor de opleiding tot dermatoloog.
prof. dr. J.A.W. (Joep) Teijink
vaatchirurg
Ik studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar ik in 1992 promoveerde en in 1993 mijn arts-examen behaalde. Aansluitend ben ik in Haarlem en Amsterdam opgeleid tot algemeen chirurg. Na de vervolgopleiding tot vaatchirurg in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein, werkte ik zeven jaar als vaatchirurg in het Atrium MC. In 2009 maakte ik de overstap naar het Catharina Ziekenhuis, waar ik de vaatchirurgie in de volle breedte uitvoer.
Mijn speciale aandacht gaat uit naar de endovasculaire behandeling van het aneurysma (de verwijding) van de borst- en buikslagader en de behandeling van perifeer arterieel vaatlijden. Daarnaast verricht ik onderzoek gericht op de vraag in hoeverre Integratie van zorg, in het bijzonder perifeer arterieel vaatlijden, kan leiden tot een betere uitkomst van behandeling. Zo wordt onderzoek verricht naar de behandeling van ‘etalagebenen’ met gesuperviseerde looptherapie door gespecialiseerde fysiotherapeuten. Hiertoe werd de stichting ClaudicatioNet opgericht, een initiatief wat deze vorm van zorg voor alle patiënten in Nederland toegankelijk moet maken. Dit wetenschappelijk onderzoek vindt plaats vanuit het Catharina Ziekenhuis en de afdeling Epidemiologie van de onderzoeksschool CAPHRI (Universiteit Maastricht) waar ik sinds 2012 hoogleraar ben.
dr. Angelique Dierick
lector
Na mijn studie HBO-V studeerde ik Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Daarna werkte ik in diverse opleidingsfuncties in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vanaf 2005 combineerde ik mijn functie in het Catharina Ziekenhuis met mijn promotieonderzoek ‘The Introduction of the Nurse practitioner in General Practice’ aan de Universiteit in Maastricht. Het promotieonderzoek rondde ik af in 2010 en in datzelfde jaar kreeg ik de opdracht om ‘het Wetenschapsbureau’ in het Catharina Ziekenhuis op te richten. Vanuit mijn functie als manager Wetenschap lever ik een bijdrage aan de infrastructuur waarin onderzoekers inhoudelijk worden ondersteund in het doen van wetenschappelijk onderzoek.
Sinds 2016 ben ik lector aan Fontys Hogeschool, faculteit Mens en Gezondheid en de Paramedische opleidingen. Een lectoraat staat voor kennisontwikkeling op een bepaald thema, door het doen van praktijkgericht onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door docenten, studenten en zorgprofessionals. De titel van het Lectoraat is: ‘Decision Support; who CAREs?’. In het lectoraat, wordt onderzoek verricht naar praktische toepassing van technologische vernieuwingen op het gebied van beslissingsondersteuning. Hoe kan deze vorm van technologie ervoor zorgen dat de kwaliteit van zorg beter en doelmatiger wordt? “Ik wil studenten, zorgprofessionals, bedrijfsleven en patiënten bij elkaar brengen. Je kunt technologie niet goed laten landen zonder betrokkenheid van professionals.” In dit lectoraat worden promovendi, verpleegkundigen en paramedici ondersteund en begeleid. Daarnaast doen studenten van Fontys afstudeerprojecten gerelateerd aan dit onderwerp.
prof. dr. I.H.J.T. (Ignace) de Hingh
chirurg
Naast het opzetten en uitvoeren van patiëntgebonden klinisch onderzoek en het actief delen van die resultaten, zet De Hingh zich ook in om de zorg voor patiënten met kanker in Nederland te verbeteren door kennis over te dragen over het opzetten van zogenoemde ziekenhuis-overstijgende multidisciplinaire teams. “Patiënten met kanker moeten, in welk ziekenhuis ze zich ook melden, altijd verzekerd zijn van de beste zorg. Uit onderzoek blijkt dat dit nog niet altijd het geval is. In Nederland is de kankerzorg van hoog niveau. Maar toch komt het voor dat een patiënt met een complexe vorm van kanker niet wordt doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Daar ga ik me voor inzetten, want elke patiënt heeft recht op de beste zorg”, aldus De Hingh.
prof. dr. L.R.C. (Lukas) Dekker
cardioloog
Je wil altijd het beste voor je patiënten. Hiervoor zijn wetenschap en innovatie nodig, nu en in de toekomst. In de samenwerking met de TU/e en Philips kunnen wij hier in Eindhoven het verschil maken. Het Catharina Onderzoeksfonds is daarom een must.
HET CATHARINA ONDERZOEKFONDS
Het Catharina onderzoekfonds stimuleert medisch wetenschappelijk onderzoek in het Catharina Ziekenhuis
Blijf op de hoogte
en ontvang onze digitale nieuwsbrief.
CONTACT
Kvk nummer 41091026
IBAN NL 09 RABO 0191 6154 39
RSIN 009101329