Vijf nieuwe onderzoeken krijgen steun van Catharina Onderzoeksfonds

Het Catharina Onderzoeksfonds heeft deze maand aan vijf nieuwe onderzoeken een donatie toegekend. Het fonds zet zich in om via donaties van particulieren en bedrijven wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken in het Catharina Ziekenhuis. Elk jaar wordt aan een aantal onderzoekers een financiële bijdrage gedaan om hun impactvolle werk voort te zetten.

Lotte Ewals en Kasper van der Wulp ontvingen een bijdrage voor 13.363 euro voor het onderzoek naar het optimaliseren van een AI-model dat alvleesklierkanker op CT-scans kan detecteren. Die AI moet uiteindelijk als hulpmiddel dienen voor radiologen in grote én kleine ziekenhuizen.

Mart Kicken ontwikkelt een doseringsalgoritme om de hoeveel chemotherapie bij longkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker te bepalen. De hoeveelheid hangt af van de exacte spiermassa van patiënten. Die wordt met behulp van kunstmatige intelligentie berekend. Voor zijn onderzoek krijgt hij een bijdrage van 20.143 euro.

Met de bijdrage van 16.344 euro wil Coen Hurkmans de bestralingsvoorbereiding voor oncologiepatiënten verbeteren door de toepassing van AI. Daarmee moet het werk in de toekomst efficiënter en kwalitatief beter kunnen.

Annelouke van Odenhoven ontving voor haar onderzoek 29.952 euro. Ze richt zich op de verbetering van de samenwerking tussen gynaecologen en chirurgen bij de behandeling van eierstokkanker.

Het onderzoek van Caroline Muntinga richt zich op het ontwikkelen van een biomarker waarmee patiënten geïdentificeerd kunnen worden die goed gaan reageren op immuuntherapie in een vroeg stadium van schaamlipkanker. Daarvoor ontvangt ze vanuit het Onderzoeksfonds een bijdrage van: 31.880 euro.

Vijf onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis ontvingen in januari een bijdrage voor hun onderzoek. Van links naar rechts: Caroline Muntinga, Mart Kicken, Dirk Bosman (Voorzitter Catharina Onderzoeksfonds), Annelouke van Odenhoven, Lotte Ewals  en Coen Hurkmans.