Vierentwintig uur wandelen voor onderzoek naar maagkanker

Vierentwintig uur rondjes lopen over de atletiekbaan en zo lotgenotencontact in Valkenswaard opzetten en geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Om iets specifieker te zijn: voor het promotieonderzoek van Marion Welten, AIOS in het Catharina Ziekenhuis. Dat is precies wat er in het weekeinde van 23 en 24 september gaat gebeuren op sportpark Den Dries in Valkenswaard tijdens Power Event van Samen Tegen Kanker Valkenswaard. “Het voelt als een pluim voor ons onderzoek en een enorme duw in de rug”, zegt Welten. “Dat zoveel mensen het Catharina Onderzoeksfonds willen helpen is fantastisch. Zelf kan ik dus maar een ding doen: meelopen. Het liefst 24 uur lang.”

Zo’n vierhonderd deelnemers lopen dat weekeinde in estafette rondjes over de atletiekbaan en zamelen allemaal geld in voor onder meer het Catharina Onderzoeksfonds. Tot grote vreugde van internist-oncoloog Geert-Jan Creemers, die het promotieonderzoek begeleidt, en Welten. “Uiteraard hebben we vanuit het Catharina Kanker Instituut ook een team ingeschreven. Geert-Jan en ik doen mee, samen met zestien andere collega’s. Hoe lang ik het ga volhouden? Ik heb nog geen idee. Gelukkig is het een estafette, maar ik wil zo lang mogelijk proberen mee te lopen.”

Marion Welten en Geert-Jan Creemers

Aan motivatie in ieder geval geen gebrek. “Een paar maanden geleden zijn we zijn door Samen Tegen Kanker Valkenswaard uitgenodigd om aan de deelnemers te vertellen over ons onderzoek. Voor ons lijkt het heel normaal omdat we er bijna dagelijks mee bezig zijn, maar als je het dan uitlegt aan een groep mensen merk je pas hoeveel impact het kan hebben en dat we met iets heel bijzonders bezig zijn.”

De studie richt zich op het toedienen van chemotherapie rechtstreeks in de buikholte bij patiënten met uitgezaaide maagkanker, naast de standaard chemotherapie via een infuus. “Daarmee hopen we de uitzaaiingen op het buikvlies beter te kunnen behandelen, de kans op overleving te vergroten en bijwerking en klachten te verminderen.”

Maagkanker is agressief
De studie is voortgekomen uit het onderzoek naar uitgezaaide darmkanker waar deze week hoopvolle resultaten over zijn gepubliceerd. “De uitzaaiingen zitten op dezelfde plek, namelijk in het buikvlies, een plaats waar chemotherapie moeilijk komt. Maagkanker is agressief. Door chemo lokaal in het buikvlies toe te dienen, komt het direct op de juiste plek.”

“Daarnaast zijn we samen met de TU/e aan het testen of we aan de hand van biopten van patiënten al kunnen voorspellen welke combinaties van chemotherapie wel of niet gaan werken zodat we individueel de patiënt de beste behandeling kunnen geven”, zegt Welten. “Derde deel van het onderzoek doen we ook samen met de TU/e. We werken aan een tool waarmee we de uitzaaiingen op het buikvlies beter willen detecteren met behulp van kunstmatige intelligentie. Hiermee zou in de toekomst mogelijk een kijkoperatie, en mogelijk complicaties hiervan, bespaard kunnen worden. Dat draagt weer bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.”

Dat Samen Tegen Kanker Valkenswaard, de organisatie achter het Power Event, het Catharina Onderzoeksfonds als goed doel gekozen heeft, doet Welten en Creemers deugd. “Dit zijn de dingen waar we het van moeten hebben. Het motiveert ons om elke dag op zoek te gaan naar nieuwe behandelmethoden voor onze patiënten. Natuurlijk hebben we zelf ook op onze afdeling geld ingezameld en uiteraard zijn we goed getraind.”

Power Event in het kort:

  • Vrijdag 22 tot en met 24 september 2023.
  • AVV-terrein, Sportpark Den Dries in Valkenswaard.
  • Ruim 400 deelnemers doen mee aan de 24-uurs-estafettewandeling.
  • Vrijdag 22 september : Openingsavond met entertainment en een veiling
  • Zaterdag om 14:00 uur start 24-uurs wandelestafette
  • Op zondag om 14:00 slotceremonie van de estafette
  • Gedurende het hele weekeinde zijn er tal van optredens en activiteiten  op het terrein, zo is er onder meer een veiling en een kinderloop.
  • Zaterdag tussen 22.00 en 22.20 uur is er een Lichtceremonie waarbij dierbaren worden herdacht die de strijd tegen kanker hebben verloren hebben, is er aandacht voor mensen met kanker, voor patiënten die de ziekte hebben overwonnen en voor alle naasten van kankerpatiënten.
  • Het hele programma vind je hier.