Subsidie voor horloge dat hartstilstand herkent en 112 belt!

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven gaan samen met het Catharina Ziekenhuis slimme horloges ontwikkelen die een hartstilstand kunnen signaleren én hulpdiensten kunnen inschakelen. De horloges maken gebruik van sensoren en GPS technologie. De Hartstichting heeft bijna 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om dit ‘smartwatch-project’ te ondersteunen. Een ontwikkeling die het leven van mensen kan redden die getroffen worden door een hartstilstand op het moment dat ze alleen zijn.

Van de slachtoffers die buiten de muren van een ziekenhuis getroffen worden door een hartstilstand is, volgens internationaal onderzoek, zo’n 60 procent alleen. Opvallend is bovendien dat vrouwen hierbij vaker alleen zijn. Mogelijk komt dat doordat vrouwen vaker alleen wonen dan mannen, vooral als ze wat ouder zijn. In die gevallen is er dus niemand in de buurt die de hulpdiensten in kan schakelen. “Hoe mooi zou het zijn als we de overleving en het herstel na een hartstilstand met behulp van een smartwatch kunnen verbeteren”, vraagt cardioloog prof. Dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis zich hardop af.

Innovatieve oplossingen

Dat is precies waar wetenschappers van de TU/e, samen met Amsterdam UMC, Tilburg Universiteit, Philips en het Catharina Ziekenhuis aan werken. De ontwikkeling van een smartwatch die niet alleen in staat is een hartstilstand te signaleren, maar vervolgens ook direct zelf 112 belt. “De horloges maken gebruik van sensoren die kunnen meten of het hart nog klopt of dat iemand valt. Door middel van GPS technologie zijn we in staat te zien waar iemand zich bevindt en kunnen hulpdiensten direct worden voorzien van de exacte locatie van de patiënt. Door middel van deze ‘slimme horloges’, hopen we bij te dragen aan de kans op overleving bij een hartstilstand als iemand alleen is”, aldus Dekker.

Wereld van verschil

Er zijn al diverse slimme horloges op de markt die het hartritme van de drager monitoren en een waarschuwing geven wanneer afwijkende waarden geconstateerd worden. Maar deze slimme horloges signaleren een hartstilstand niet en waarschuwen ook de hulpdiensten niet. “Uiteraard gaan we ook werken aan het minimaliseren van onterechte meldingen, vals alarm dus. Tot slot, we verwachten ook dat het zou kunnen gaan helpen als slachtoffers niet alleen zijn, omdat de hulp wel eerder op gang komt, als elke seconde telt.”