‘Kanker raakt iedereen, daar weet ik alles van’

Bas Hermes (47), algemeen directeur van Synergie Nederland, heeft een heel intrinsieke reden waarom hij zich als ambassadeur aan het Catharina Onderzoeksfonds heeft verbonden. “Aan kanker ga je niet altijd dood. Dat is de boodschap die ik mee wil geven. Er blijven steeds meer mensen leven, en dat komt door nieuwe inzichten, nieuwe behandelingen. Ik geloof heilig in het doen van onderzoek. En met een instituut als het Catharina Ziekenhuis in je eigen regio, waar kennis en kunde van een zeer hoog niveau is en waar het doen van onderzoek al vaak heeft geleid tot baanbrekende resultaten, dan is het belangrijk dat we dit ondersteunen. Want kanker raakt iedereen, daar weet ik alles van”, benadrukt Bas Hermes.

Anderhalf jaar lang had Bas last van buikpijn. “De pijn kwam en ging, ik besteedde er niet teveel aandacht aan. Ik had een normale stoelgang, ik verloor geen gewicht, kanker zat niet in de familie en ik was nog jong. Mijn huisarts gaf me twee keer een antibioticakuur, maar toch kwam de buikpijn steeds terug.”

Vreselijk mis

Eind 2015 slaat het noodlot toe. Op een korte vakantie in Italië ging het vreselijk mis. De pijn in zijn buik werd zo hevig dat zijn vrouw het besluit nam naar een Italiaans ziekenhuis te rijden. Daar bleek een abces op zijn darm te zijn gesprongen. Hij werd met spoed geopereerd. Toen hij een paar uur later wakker werd, was de pijn verdwenen. “Ik kreeg wel het advies om bij terugkomst in Nederland een controle te laten doen. Dat heb ik gedaan en toen kreeg ik een diagnose waar ik totaal geen rekening mee had gehouden: kanker in de dikke darm”, vertelt Bas, “en ik moest zo snel mogelijk met de behandeling beginnen. Ik was écht verbijsterd.”

Dé expert op gebied darmkanker

Bas werd doorverwezen naar het Catharina Ziekenhuis, naar prof. dr. Ignace de Hingh. “Volgens mijn specialist de enige persoon in deze regio waar ik het beste af zou zijn. En De Hingh was heel duidelijk: opereren en chemotherapie. Handelen, daar hou ik van”, benadrukt Bas. Zes weken na de operatie, startte hij aan de chemotherapie. “Ik heb in die maanden wel een paar keer even op de bank gelegen, maar over het algemeen heb ik geprobeerd zo normaal mogelijk door te leven. Ik heb gewoon gewerkt, ben gaan sporten. Dat was mijn manier om met de ziekte om te gaan. Ik had er baat bij om mijn dagelijkse dingen te doen. In augustus 2016 begon ik aan mijn laatste chemokuur, mijn laatste pillen heb ik in Italië weggespoeld met een fles prosecco. Voor mijn gevoel was de cirkel rond en kon ik het afsluiten.”

Synergie is een allround uitzendbureau met specialisaties in logistiek personeel, chauffeurs en arbeidsmigranten. Meer informatie is te vinden op www.synergiejobs.nl.