Health Event 2022 geeft uniek inkijkje op onderzoeksgebied

Na een geslaagde donateursbijeenkomst in mei voor particulieren was het maandag 12 september tijd voor een interessant en ondernemend Health Event voor ondernemers en bedrijven. Zij kregen een uniek kijkje in de nieuwste ontwikkelingen op onderzoeksgebied naar kanker, hart- en vaatziekten en medische technologie in het Catharina Ziekenhuis. Het grote belang van funding door particulieren en bedrijven stond daarbij centraal, want alleen samen maken wij onderzoek mogelijk naar nieuwe en nog effectievere behandelmethoden.

Na een warm welkom door directeur Marketing  & Communicatie Hugo van den Berk en voorzitter Dirk Bosman van het Catharina Onderzoeksfonds was het tijd voor de boeiende presentatie van oncologisch chirurg prof. dr. Ignace De Hingh. Toen hij in 2003 na een zeer lange studie als chirurg begon, werd hij al snel geconfronteerd met ernstige vormen van darm- en buikvlieskanker waar nog geen enkele behandeling voor was. Dat was onverteerbaar en daarmee begon ook zijn zoektocht naar betere en nieuwe behandelmethoden. “Met één goed onderzoek  help je meer patiënten dan een leven lang opereren”, aldus Ignace, die prachtige resultaten liet zien van wat onderzoek allemaal mogelijk kan maken.

Rondleidingen

Na de indrukwekkende presentatie van Ignace was het tijd voor het kijkje achter de schermen via rondleidingen in het Skillslab, op de Hartbewaking en in de Bestralingsruimte. Zo kregen alle aanwezigen een goed beeld van hoe nieuwe behandelmethoden in de praktijk worden geleerd en toegepast. In het Skillslab  kregen zij de kans om net als de professionals te oefenen met behulp van virtuele oefenmodellen en leermiddelen. Ook het bezoek aan de Hartbewaking en het nieuwe bestralingsapparaat MR-Linac maakten veel indruk. Een high tech bestralingsapparaat waarmee kankerpatiënten nog nauwkeuriger bestraald kunnen worden. En tumoren in organen die diep in het lichaam zitten en zeer beweeglijk zijn, zoals tumoren bij de slokdarm, alvleesklier, rectum, nier en baarmoeder nog beter behandeld kunnen worden.

Aan het einde van de middag was er alle tijd om na te praten en werden er onder het genot van een hapje en een drankje namens het Catharina Onderzoeksfonds cheques ter waarde van 75.000 euro uitgereikt aan vier onderzoekers. Dankzij donaties van particulieren en bedrijven kunnen zij de komende tijd nieuwe onderzoeken opstarten om behandelingen en de zorg voor patiënten te verbeteren. Voorzitter Dirk Bosman bedankte alle aanwezigen voor hun komst. Hij sprak de hoop uit dat er nog meer donateurs het Catharina Onderzoeksfonds een warm hart gaan toedragen, zodat er nog meer onderzoek mogelijk is waar veel patiënten profijt van gaan hebben.

Uitreiking cheques

De volgende onderzoekers kregen tijdens het Health Event een cheque uitgereikt van het Catharina Onderzoeksfonds voor nieuwe en vervolgonderzoeken.

  • Paula van der Wielen voor het onderzoek naar het toedienen van antibiotica door middel van een bolus bij patiënten.
  • Prof. dr. Ruud Bekkers voor onderzoek naar een nieuwe (V-notes) techniek voor het verwijderen van de baarmoeder via een vaginale kijkbuisoperatie vergeleken met een laparoscopische of robot geassisteerde techniek bij vrouwen met baarmoederkanker.
  • Jurgen Piek voor de STAPOVERlight-studie naar het toedienen van doelgerichte medicatie bij eierstokkanker
  • Arthur Bouwman voor de opzet en uitvoering van het SWITCH-project – gericht op een continue monitoringmethode via Healthdot op de chirurgische afdeling om sneller klinische achteruitgang te kunnen achterhalen.