80 kilometer wandelen voor het Catharina Onderzoeksfonds “Blijf lopen, zo houd je jezelf gezond”

Hart- en diabetespatiënt Adri Platje (bijna 77) heeft op 1 en 2 juli voor de derde keer de Kennedymars gelopen, 80 kilometer binnen 12 uur 34, een buitengewone prestatie. Dagelijks wandelde hij vele kilometers om zich hierop goed voor te bereiden. Hij deed mee omdat hij het een leuke uitdaging vindt, maar vooral om het Catharina Onderzoeksfonds te sponsoren. Zodat andere mensen, net als hij, kunnen profiteren van onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor hart- en & vaatpatiënten.

Hart onder de riem
Adri Platje is een natuurliefhebber. Het liefste is hij elke dag buiten om te wandelen. Toch is hetgeen wat hij doet opmerkelijk. “Juli 2022 liep ik mijn tweede Kennedymars met 7 stents in mijn kransslagaderen. In december 2022, vijf maanden later, kreeg ik een openhartoperatie. Op oudejaarsdag werd ik uit het ziekenhuis ontslagen. Ik kreeg een nieuwe aortaklep, een bypass en een pacemaker. Mijn leven dank ik aan de kennis en ervaring van de cardiologen en cardiochirurgen van het Catharinaziekenhuis. Daarom wil Ik het Catharina Onderzoekfonds op 1 en 2 juli aanstaande sponsoren. En zo de duizenden hartpatiënten een hart onder de riem steken. Zes maanden na mijn openhartoperatie liep ik weer een Kennedymars.

Het leven houdt niet op na een hartkatheterisatie, dotterbehandeling, bypassoperatie, een nieuwe aortaklep en een pacemaker, je kunt normaal blijven functioneren en zelfs meedoen aan een Kennedymars. Belangrijk is dat je blijft bewegen en dat je blijft sporten. Zonder de expertise bij Cardiologie in het Catharinaziekenhuis was ik nu een kasplantje of op mijn 50ste al overleden. Ik kreeg toen mijn eerste stent en tijdens de katheterisatie een hartstilstand.”

Geluk
“Ik heb mijn hele leven gesport. Mijn geluk is dat ik heel goed naar mijn lichaam heb leren luisteren. Op mijn vijftigste levensjaar liep ik mijn laatste halve marathon in 1 uur 32. Drie dagen later kreeg ik in het Catharinaziekenhuis een hartstilstand en mijn eerste stent. Ondanks diverse katheterisaties en de zeven stents, ben ik blijven lopen en fietsen, vier keer in de week minstens 7 kilometer. Daardoor had ik een bereconditie voor ik geopereerd werd. Na mijn openhartoperatie was mijn hele conditie weg, ik kon niets meer. Dat ben ik, na mijn revalidatieprogramma weer op gaan bouwen.

Een andere drijfveer om de Kennedymars weer te gaan lopen was ook dat mijn partner, vrienden en kennissen zeiden: “doe het nou maar rustig aan dat is beter voor je”. Mijn cardioloog, dr. Tonnino, zei na iedere dotterbehandeling je bent behandeld, alles is weer goed en je mag er vol tegenaan. De hele publieke opinie dat je je na een dergelijke ingreep niet meer moet inspannen, is echt flauwekul. Je moet juist iedere dag blijven bewegen. Een goede conditie helpt altijd, ook als je ziek wordt want dan herstel je veel sneller.”

“Eigenlijk leef ik, na mijn hartstilstand, al 27 jaar in blessuretijd, omdat ik meteen goed ben behandeld, dagelijks beweeg en aan mijn conditie werk. Ik heb als patiënt aan diverse medische promotieonderzoeken meegedaan, daarom draag ik via sponsoring graag bij aan deze wetenschappelijke onderzoeken, zodat andere mensen hier ook van kunnen profiteren. Mijn boodschap aan andere hartpatiënten, blijf lopen, werk voortdurend aan je conditie want zo houd je je lijf in een goede conditie en geniet je ook nog elke dag van het buitenleven.”

 Wat neemt Adri mee als hij lange afstanden loopt?
“Eigenlijk niets bijzonders. Ik neem een klein rugzakje mee, daarin zit voldoende water, mijn telefoon, twee identificatiekaartjes, omdat ik een hartklep en een pacemaker heb en druivensuiker. Dat heb ik altijd bij me omdat ik diabetes heb, maar ik heb het nog nooit nodig gehad.”

Draag je net als Adri het Catharina Onderzoeksfonds een warm hart toe en wil je onderzoek stimuleren? Je kunt Adri sponsoren door via zijn donatieformulier een bedrag te doneren. Het volledige bedrag komt ten goede aan het Catharina Onderzoeksfonds.

Naschrift:
En nu zijn we natuurlijk heel benieuwd: hoe is het  gegaan?

Adri heeft de Kennedymars met goed gevolg afgerond. Bij de finish ontving hij een officieel certificaat van deelname.

Adri: “Bij aankomst was ik helemaal gesloopt. Maar ik weet nu dat mijn lijf het weer helemaal doet en aankan. En ik heb er heel veel plezier aan beleefd en dat is eigenlijk gewoon de ‘bijvangst’ van dit avontuur. ”