Catharina Ziekenhuis haalt nieuwe behandeling voor uitgebreide buikvliesuitzaaiingen naar Nederland

Het Catharina Ziekenhuis is in onderzoeksverband gestart met een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgebreide buikvliesuitzaaiingen, die niet meer genezen kunnen worden.

Specialisten van het ziekenhuis hebben, als eerste in Nederland, tijdens een kijkoperatie onder druk chemotherapie verneveld in de buikholte van patiënten. Deze behandeling is mogelijk effectiever tegen uitgebreide buikvliesuitzaaiingen dan chemotherapie via de bloedbaan. Ook komt er maar weinig chemotherapie in de rest van het lichaam terecht, waardoor de bijwerkingen naar verwachting minder zijn. Omdat de chemotherapie onder druk in de buikholte wordt verneveld, verspreidt de chemotherapie zich door de buikholte en dringt het dieper door in de buikvliesuitzaaiingen.

HIPEC

Naast de PIPAC-behandeling, is het Catharina Ziekenhuis ook een grote speler op het gebied van HIPEC. Tot enkele jaren geleden waren patiënten met uitgezaaide buikvlieskanker niet meer te genezen. Internationaal en Nederlands onderzoek hebben echter aangetoond dat er behandeling mogelijk is in de vorm van een HIPEC-operatie voor buikvliesuitzaaiingen uit kanker van de dikke darm, blinde darm of eierstokken. Bij deze HIPEC-operatie haalt de chirurg alle zichtbare en voelbare tumoren in de buikholte weg, om daarna de hele buikholte te spoelen met verwarmde chemotherapie. Die behandeling wordt in Nederland uitgevoerd in negen gespecialiseerde centra. De PIPAC-behandeling wordt in Nederland vooralsnog alleen uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis.

Dr. Ignace de Hingh (chirurg en oncoloog): “Nog altijd krijgen patiënten in het ziekenhuis of van de huisarts te horen dat ze niet meer behandeld kunnen worden terwijl er wel mogelijkheden zijn, ook al is dit palliatief. Het is daarom van belang dat patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker worden doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum zodat we de mogelijkheden met ze kunnen bespreken.”