De SADI-methode voor een super obese patiënt

Er is een nieuwe operatietechniek beschikbaar voor patiënten met extreem overgewicht. Patiënten met een heel hoog BMI, zogenoemde super obesitas, krijgen in de meeste gevallen een gastric sleeve, een operatie waarbij tweederde van de maag wordt weggehaald.

Door die operatie raken patiënten kilo’s kwijt, maar hun BMI blijft soms toch boven de 40 steken. Is dat het geval dan komen zij na zo’n anderhalf jaar vaak in aanmerking voor een tweede operatie om ook het spijsverteringskanaal om te leggen. Standaard was dat tot nu toe de gastric bypass. Maar bij een voorheen super obese patiënt geeft zo’n operatie te weinig extra effect. Daarvoor is de SADI-methode ontwikkeld. “Uit wetenschappelijke studies blijkt nu dat de SADI dat extra effect kan geven”, aldus chirurg dr. Simon Nienhuijs van het Catharina Obesitascentrum.

Uit de gevarenzone

Met de nieuwe operatie is het ook voor deze patiënten mogelijk om na verloop van tijd een Body Mass Index (BMI) te hebben tussen de 30-35. “En daarmee zijn ze uit de gevarenzone. Want patiënten met een BMI hoger dan 35 hebben kans op tal van medische complicaties”, aldus Nienhuijs. Het gaat om de SADI-methode; een operatietechniek waarbij de maagklep intact blijft waardoor de patiënt beter een gevoel van verzadiging behoudt. De afgelopen maanden hebben de chirurgen van het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis de eerste patiënten met deze nieuwe techniek geopereerd.

BMI 55 en hoger

Tijdens een SADI wordt net na de maagkringspier/maagklep de darm doorgesneden om vervolgens verderop een verbinding te maken met de dunne darm. Niet elke patiënt komt in aanmerking voor die operatie. Nienhuijs: “Het gaat om patiënten met een start BMI van 55 en hoger. Samen met die patiënt moeten we de juiste keuze maken voor de beste behandeling. We zoeken dan naar de juiste balans. Patiënten met extreem overgewicht hebben ernstige gezondheidsrisico’s. Dat moeten we afwegen tegen de mogelijke complicaties van deze operatie. Denk dan bijvoorbeeld aan diarree en verlies van vitaminen en mineralen.”

Het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis is het één-na-grootste centrum van Nederland op het gebied van overgewicht. Het centrum behandelt per jaar 1100 patiënten. Nienhuijs verwacht 20 tot 30 patiënten te kunnen helpen met deze nieuwe techniek.