Sneller en succesvoller aanbrengen van een infuus bij ‘moeilijke prikkers’

Toen Rick van Loon (klinisch epidemioloog & anesthesiemedewerker) samen met anesthesioloog Arthur Bouwman bij een patiënt stond die niet geprikt kon worden omdat de aders slecht zichtbaar waren, vroegen we ons af: ‘waarom kunnen we deze patiënt niet prikken? Zo ontstond de onderzoeksvraag, min of meer als grap, maar we waren wel nieuwsgierig en namen het serieus’.

Bij sommige patiënten is het aanbrengen van een infuus een pijnlijke en lastige aangelegenheid. Rick  van Loon heeft als doel om in 95% van de gevallen de eerste prik-poging succesvol te laten zijn. Rick: “Ik heb een model ontwikkeld waarmee je kunt bepalen of een patiënt makkelijk of moeilijk te prikken is. Het Adult Difficult Intravenus Acces (A-DIVA) model. Dit kun je vooraf toepassen. Als blijkt dat een patiënt moeilijk te prikken is, kun je iemand vragen die meer ervaring heeft om te prikken of je kunt besluiten om echogeleid te prikken. Dit voorkomt dat we een patiënt onnodig vaak moeten prikken. De onderzoeksresultaten leidden uiteindelijk tot een publicatie in Medicine, waardoor internationale aandacht ontstond. Het model, dat is ontwikkeld voor chirurgische patiënten, wordt nu op andere afdelingen, extern in andere Nederlandse ziekenhuizen én internationaal gevalideerd: in Zwitserland, de Verenigde Staten en Australië.”

Rick is inmiddels een vervolgstudie gestart. Dit is tevens een promotietraject waarin hij wordt begeleid door dr. Angelique Dierick, lector van de Fontys Hogeschool en werkzaam in het Catharina ziekenhuis. De vervolgstudie gaat over echogeleid prikken, met als doel om ook niet-specialisten te bekwamen in deze techniek. Uiteindelijk hoopt hij in een samenwerking met de TU/e te kunnen promoveren. “Het is mijn droom dat geen enkele patiënt ‘misgeprikt’ wordt.”