‘Eén getal geeft je informatie, veel getallen samen vertellen een verhaal’

Drs. ir. Saskia van Loon van het Algemeen Klinisch Laboratorium, ontving begin dit jaar 26.620 euro van de Stichting Catharina Onderzoeksfonds voor een grootschalig onderzoek naar data! Door een extreem grote hoeveelheid gegevens (data) te koppelen aan andere data, kan extra informatie worden verkregen. En deze informatie kan de arts helpen bij de behandeling van patiënten.

De wereld van data verandert in snel tempo. Er wordt steeds meer data gegenereerd en opgeslagen. We zijn bijvoorbeeld op verzoek van het Obesitascentrum gestart om per patiënt verschillende databronnen aan elkaar te koppelen om de arts te helpen bij de behandeling van patiënten. Er is data beschikbaar van duizenden patiënten en het is een grote puzzel deze data slim te combineren”, aldus drs. ir. Saskia van Loon.

“We weten anno 2018 al ontzettend veel over patiënten. Denk bijvoorbeeld alleen maar eens aan bloeduitslagen, beeldvorming of thuismeters. Door deze bulk aan informatie slim te combineren, kun je in één oogopslag zien hoe het met een patiënt gaat en of de zorg bijgesteld moet worden. Net zoals bij een puzzel, door de stukjes te combineren, zie je het hele plaatje. Een getal geeft je informatie, maar met ‘big data’, met veel getallen samen, kun je een compleet verhaal vertellen over een individuele patiënt”, legt Saskia van Loon uit.

Puzzelen voor gevorderden

Van Loon: “Mijn onderzoek ben ik gestart binnen de groep patiënten van het Obesitascentrum. Het verzoek kwam om alle informatie die daar voorhanden was te gebruiken om de geleverde zorg meetbaar te maken. Het gaat hier om data van duizenden patiënten dus dat is een prima vertrekpunt. Het is nu nog puzzelen voor gevorderden maar uiteindelijk wil ik de artsen een tool aanbieden waarmee zij in één oogopslag kunnen zien hoe het met een patiënt gaat, wat het effect van de behandeling is. Bij de afdeling Cardiologie voer ik een vergelijkbaar onderzoek uit. Hier willen we patiënten met hartfalen beter in kaart brengen door uitgebreid data te verzamelen en te combineren. Met slimme algoritmen bouwen we ondersteunende tools die de specialist vervolgens in zijn dagelijks werk kan gebruiken. Naast het beschrijven van de patiënt van vandaag, kunnen deze tools ook voorspellingen doen over de patiënt van morgen, bijvoorbeeld het verwachte gewichtsverlies of de verwachte gezondheidswinst.”

Tweetalig

Van Loon heeft naast haar doctorandus titel ook een ingenieurstitel voor haar naam staan. “Door zowel mijn medische als technische achtergrond, spreek ik de taal van de techneuten maar ook van de medische wereld. Door deze twee werelden dichter bij elkaar te brengen, kunnen we de ontwikkeling en implementatie van nieuwe tools versnellen. Er valt nog ontzettend veel te winnen, het beter gebruiken van data wordt de toekomst. Patiënten worden mondiger, internet staat vol met medische informatie en als straks het nieuwe EPD er is, vraagt dit van specialisten een andere benadering. De zorg verandert en wij moeten mee”, benadrukt ze.

Verbeteren van de zorg kunnen we niet alleen.

We hebben uw steun nodig.
Samen maken we de toekomst mogelijk