Het vroegtijdig opsporen van slokdarmkanker door een computer

De Technische Universiteit Eindhoven heeft samen met het Catharina Ziekenhuis een techniek ontwikkeld om een computer, slokdarmfoto’s te laten doorzoeken op vroege tekenen van slokdarmkanker. Onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven, Fons van der Sommen, is cum laude afgestudeerd op dit onderzoek.

TU/e-promovendus Fons van der Sommen en het team van professor Peter de With ontwikkelden samen met maag-, darm- en leverarts dr. Erik Schoon van het Catharina Ziekenhuis deze nieuwe techniek die endoscopiefoto’s nauwgezet bestudeert op de eerste tekenen van kanker. Schoon is een topspecialist op gebied van Barrett-slokdarm. “De vroegste stadia van slokdarmkanker zijn echter bijzonder moeilijk te zien; er is slechts een handvol medisch specialisten die daar ervaring in hebben. De resultaten van dit onderzoek zijn ronduit spectaculair te noemen, het vroegtijdig herkennen van afwijkingen in een Barrett-slokdarm is een van de moeilijkste dingen in ons vak. Met een computer krijgt de specialist er een paar ogen bij”, benadrukt dr. Erik Schoon.

Barett slokdarm

Mensen met langdurige reflux ontwikkelen vaak afwijkend weefsel in de slokdarm, door de irritatie van het maagzuur. Zo’n zogenaamde Barrett-slokdarm is een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van slokdarmkanker. Mensen met een Barrett-slokdarm krijgen regelmatig een endoscopische controle in het ziekenhuis. Schoon: “Deze nieuwe techniek redt levens en kan mensen behoeden voor kanker.”

Gespecialiseerd centrum

Het Catharina Ziekenhuis is één van de acht gespecialiseerde Barrett-centra in Nederland. Al tien jaar lang komen patiënten uit heel Zuid-Nederland naar het Barrett Expert Centrum , onderdeel van de afdeling Maag, Darm en Leverziekten (MDL) van het Catharina Ziekenhuis. De computeranalyse zou uiteindelijk in alle ziekenhuizen beschikbaar moeten komen, om MDL-artsen te helpen bij het herkennen van de vroegste kankerstadia. Daarmee zou het percentage op tijd herkende en behandelde kanker richting 100 procent kunnen. Het duurt waarschijnlijk nog vijf tot tien jaar voordat het breed ingevoerd kan worden.

De volgende stap in het onderzoek is het verbeteren van de opsporingssoftware en het geschikt maken ervan voor het realtime opsporen van slokdarmkanker tijdens video-opnamen.

Verbeteren van de zorg kunnen we niet alleen.

We hebben uw steun nodig.
Samen maken we de toekomst mogelijk

Onderzoek naar Obesitas

Obesitas is een ziekte van overtollig lichaamsvet. Mensen met obesitas hebben (extreem) overgewicht. De gezondheidsproblemen die hierdoor ontstaan kunnen grote gevolgen hebben. Bij ernstig overgewicht kunnen onze patienten terecht in het Catharina Obesitascentrum. Het Obesitascentrum behandelt en begeleidt al bijna 30 jaar mensen met ernstig overgewicht. Steun onderzoek naar Obesitas

De afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis behoort tot één van de grootste landelijke centra’s in Nederland. Patiënten met nierfalen kunnen hier terecht voor onderzoek en behandeling van ziekten van de nieren en nierfalen. Maar ook voor een nierfunctie vervangende therapie zoals een dialyse (zuiveren van bloed) en de voorbereiding en/of begeleiding van een niertransplantatie.

Onderzoek naar kanker

Het krijgen van kanker heeft grote impact op het leven van de patiënt en van de familie en vrienden. Het Catharina Onderzoeksfonds financiert onderzoeken in het Catharina Kanker Instituut. Het Catharina Kanker Instituut is het kankerexpertisecentrum waar ervaren specialisten de best mogelijke behandeling geven en waar onderzoek plaatsvindt om de zorg en behandeling van kanker te optimaliseren. Steun onderzoek naar kanker.

Onderzoek naar hart- en vaatziekten

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum biedt mensen een vertrouwd adres voor basiszorg en specialistische zorg op het gebied van hartziekten. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum heeft zich ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd specialistisch centrum.U bent in dit centrum verzekerd van de beste zorg op het gebied van aandoeningen aan hart en vaten. Het Catharina Hart- en vaatcentrum investeert veel in opleiding en onderzoek en werkt continu aan de verbetering van nieuwe en patiëntvriendelijke behandelmethoden. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum beschikt hiervoor over een eigen afdeling Research & Development waar onderzoekers permanent bezig zijn met onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en medicijnen. Dat doen zij ook in samenwerking met collega’s van andere ziekenhuizen, universiteiten en farmaceutische bedrijven. Dit alles om klachten van patiënten zo efficiënt mogelijk te kunnen behandelen en om nieuwe behandelmogelijkheden te ontwikkelen. Steun onderzoek naar Hart- en vaatziekten.

Algemeen onderzoek

Er wordt op diverse terreinen onderzoek verricht dat een toepassing kent voor de verschillende specialismen. Steun het Catharina Onderzoeksfonds.

Samen met Vrienden…

… kunnen we wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Van betere medicijnen tot de optimalisering van nazorg: door onderzoek verbetert de kwaliteit van de zorg. Helpt u mee?