“Ik wilde graag iets teruggeven door ook anderen te motiveren om te doneren”

Kees Jonkergouw is een gepassioneerd ondernemer die samen met zijn broers het succesvolle bedrijf Bospeentoppers runt. Met hard werken en toewijding telen ze in de zomer heerlijke wortels en in de winter smaakvolle prei. Maar zijn leven nam in juni 2022 een onverwachte wending. Er werd bij hem endeldarmkanker geconstateerd. Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met hem. “Ik ben heel dankbaar voor de uitstekende zorg die ik in het Catharina Ziekenhuis heb ontvangen. Daarom wilde ik graag iets teruggeven door ook anderen te motiveren om te doneren aan het Catharina Onderzoeksfonds.”

Vorig jaar kreeg Kees last van vervelende buikklachten, hij kon niet goed naar het toilet. Omdat hij zich zorgen maakte, ging hij naar de huisarts. Hij kreeg een antibioticakuur, maar zijn toestand verslechterde. Er werd een verstopping in zijn endeldarm geconstateerd. Hij wilde graag behandeld worden in het Catharina Ziekenhuis, waar hij nog dezelfde middag terecht kon. Dr. Gillis, de dienstdoende arts, handelde snel en regelde meteen een CT-scan. Er werd een vernauwing van de darmen naar de lever vastgesteld en bij het inwendige darmonderzoek werd een gezwel vlakbij de sluitspier ontdekt.

In eerste instantie dacht men dat bestraling en chemotherapie voldoende zouden zijn om het gezwel te behandelen. Na de behandeling bleek het gezwel wel kleiner te zijn geworden, maar nog niet klein genoeg. De conclusie was dat een operatie nodig was om alles volledig te verwijderen, inclusief veertien lymfeklieren. Dr. Bloemen voerde de operatie met behulp van een robot uit en dat verliep uitstekend. Kees: “Ik stond ’s avonds al naast mijn bed en de volgende dag liep ik alweer rond. Het meest verbazingwekkende vond ik dat ik helemaal geen pijn heb gehad. Na vijf dagen mocht ik weer naar huis met een stoma. De chirurgen en het hele team hebben fantastisch werk geleverd.”

Na zijn herstel besloot Kees iets terug te doen voor de goede zorg die hij in 2022 in het Catharina Ziekenhuis had ontvangen. Samen met zijn broers organiseerde hij op 1 april 2023 een feest ter ere van hun verjaardagen. In plaats van cadeaus vroeg hij de gasten om een donatie te doen aan het Catharina Onderzoeksfonds. Uiteindelijk werd er maar liefst € 3200 opgehaald, en de broers voegden zelf nog eens € 800 toe. Zijn inspanningen en de gulle donaties van zijn familie en vrienden hebben geleid tot een prachtig bedrag van € 4000, dat via het Catharina Onderzoeksfonds bijdraagt aan levensreddend medisch onderzoek.

De familie Jonkergouw heeft een rijke geschiedenis van hard werken en ondernemerschap. Harry en Riek Jonkergouw startten in 1960 met rundvee, varkens en kleinschalige tuinbouw. Het was altijd een echt familiebedrijf. Drie zonen, Kees, Peter en Willy, besloten zich verder toe te leggen op de tuinbouwactiviteiten. Het bedrijf groeide gestaag en ontwikkelde zich tot een grootschalig bedrijf. De focus kwam te liggen op tuinbouw en ze specialiseerden zich in het telen van bospeen en prei. Alle bospeen die je in Nederlandse supermarkten vindt, komt van Jonkergouw. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan hoog in het vaandel bij de familie Jonkergouw.