Pseudomyxoma peritonei (PMP) is een erg zeldzame vorm van kanker. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 30 mensen deze diagnose. Bij PMP zit er slijm in de buikholte en op het buikvlies.dit moment kan het slijm dat bij PMP in de buikholte ophoopt alleen via een operatie weggehaald worden. In Australië is het medicijn BromAc ontwikkeld. Hiermee kan het slijm vloeibaarder gemaakt zodat het zonder operatie verwijderd kan worden. Het medicijn is echter nog niet toegelaten in Europa en dus ook niet in Nederland. De PMP-werkgroep start samen met het Catharina Ziekenhuis én het Catharina Onderzoeksfonds in Eindhoven, een geldzinzamelingsactie om BromAc zo snel mogelijk naar Nederland te kunnen halen.
Wat gaan wij doen?
Wat fijn dat je even tijd wilt nemen om ons verhaal te lezen. Wij, de PMP-contactgroep, zijn van plan om samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het medicijn BromAc naar Nederland te halen. De artsen in het Catharina Ziekenhuis staan in de startblokken om met de BromAc-behandeling te beginnen, maar door de strenge Europese wetgeving is het medicijn nog steeds niet in Nederland beschikbaar. Dat moet anders!
Wat betreft de ananaskoppeling, een van de ingrediënten in BromAc is een enzym genaamd bromelaïne, dat is afgeleid van ananasstengels en dat al veel wordt gebruikt in de geneeskunde, ook voor de behandeling van patiënten met brandwonden.
Wie zijn wij?
In Nederland krijgen ongeveer 30 mensen per jaar de zeldzame ziekte pseudomyxoma peritonei, afgekort PMP. Het is een slijmvormende kanker in de buikholte. De grote hoeveelheid slijm zorgt voor pijn en afsluitingen en is vaak het grootste probleem voor PMP-patiënten. De operatie om het slijm weg te halen is intensief en langdurig: 10 uur is geen uitzondering.
Wat zou een behandelmethode kunnen zijn?
BromAc is een slijmoplossend medicijn dat momenteel met succes in Australië wordt ingezet bij de behandeling van PMP als een operatie niet meer mogelijk is. Dat kan in een poliklinische ingreep: er wordt een drain (slangetje) in de buikholte geplaatst, waarna het medicijn via de drain rechtstreeks in de tumor(en) wordt ingebracht. Het medicijn maakt de tumormassa (slijm) weker en vloeibaarder. Vierentwintig uur later kan – via hetzelfde slangetje – de tumormassa naar buiten gezogen worden. Veel minder ingrijpend dan een operatie!
Waar is het geld voor nodig?
Prof. dr. Ignace de Hingh wil BromAc graag in Eindhoven toepassen maar moet dan voldoen aan de Europese regels. Dat kost veel tijd en is ingewikkeld, we zijn daar helaas al een paar jaar mee bezig. In Spanje loopt op dit moment een proef voor de behandeling met BromAc. “We willen graag een arts-onderzoeker van het Catherina Ziekenhuis laten aansluiten bij het lopende onderzoek. Door dit onderzoek financieel te ondersteunen hopen we BromAc zo snel mogelijk naar Nederland te halen!”
Wat is ons doel?
Ons doel is om minimaal 20.000 euro op te halen. Het Catherina ziekenhuis zal het binnengekomen bedrag verdubbelen, waardoor we het streefbedrag van 40.000 euro kunnen halen! Hoe mooi is dat? Doe je ook mee? Alle bedragen zijn welkom. Je geeft hiermee alle PMP-patiënten in Nederland een beter behandelalternatief en weer hoop én perspectief.