In het voorjaar en in de zomermaanden zijn de Eindhovense Trees Ligtenberg en haar man het liefst in hun vakantiehuis in Frankrijk. Maar voor de beste zorg vertrouwt Trees, sinds ze de diagnose gynaecologische kanker kreeg, volledig op de zorg in het Catharina Ziekenhuis.

In december 2004 werd bij Trees de diagnose gynaecologische kanker gesteld: een vaginaal carcinoom. Vlak voor de feestdagen werd ze voor de eerste keer geopereerd. Kerstmis en Oud en Nieuw vierde Trees samen met haar man op de verpleegafdeling: “Het was ondanks de omstandigheden een genot om daar te zijn. Alle medewerkers waren erg met ons begaan en er was veel aandacht voor ons. Het vuurwerk om middernacht was prachtig vanaf de negende verdieping van het ziekenhuis.”

In het voorjaar en in de zomermaanden zijn de Eindhovense Trees Ligtenberg en haar man het liefst in hun vakantiehuis in Frankrijk. Maar voor de beste zorg vertrouwt Trees, sinds ze de diagnose gynaecologische kanker kreeg, volledig op de zorg in het Catharina Ziekenhuis.

In december 2004 werd bij Trees de diagnose gynaecologische kanker gesteld: een vaginaal carcinoom. Vlak voor de feestdagen werd ze voor de eerste keer geopereerd. Kerstmis en Oud en Nieuw vierde Trees samen met haar man op de verpleegafdeling: “Het was ondanks de omstandigheden een genot om daar te zijn. Alle medewerkers waren erg met ons begaan en er was veel aandacht voor ons. Het vuurwerk om middernacht was prachtig vanaf de negende verdieping van het ziekenhuis.”

De operatie en de bestralingen bleken helaas niet voldoende. Trees werd de afgelopen jaren meerdere keren geopereerd, voor het laatst in 2015. “Daarvoor was ik in 2010 geopereerd. Het was dan ook een grote teleurstelling dat ik toch weer onder het mes moest.”

Machteloos

Ook de persoonlijke omgeving van Trees draagt de gevolgen. “Ik denk wel eens: ‘Mijn man is door deze situatie nog zieker dan ik’, hij voelt zich soms echt machteloos. Hij heeft me altijd gesteund, hij is echt mijn steun en toeverlaat.” Met de gynaecologen van het ziekenhuis bouwde ze de afgelopen jaren een goede band op. “Sommige artsen zijn echt vrienden van me geworden.”

Trees is op dit moment helaas nog niet van al haar klachten af. “Mijn huidige gynaecoloog dr. Ralph Hermans doet alle moeite om te achterhalen waardoor de pijn die ik heb, wordt veroorzaakt. Ik heb een groot geloof in het herstellend vermogen van mijn lichaam, dus ik vertrouw er op dat het goed komt.”

Ingesneeuwd

In het voorjaar en de zomermaanden verblijft Trees met haar man in hun vakantiehuis in de Franse Bourgogne. “Het is een andere wereld, want om in ons dorp verbinding te kunnen maken met internet, moeten we een dorp verder rijden.”

In de wintermaanden zijn Trees en haar man in Nederland, onder andere om te genieten van de winterprogrammering van het Eindhovense Muziekgebouw. “In die periode is een 17e-eeuws huis ook niet erg comfortabel. Tijdens een carnavalsvakantie zijn we zelfs een keer ingesneeuwd.”

Vertrouwen in Catharina

Hoewel Trees en haar man enkele maanden per jaar in Frankrijk verblijven, is de overstap naar een Frans ziekenhuis onbespreekbaar. “Ik ben een keer met een gebroken pols en gebroken enkel in een klein ziekenhuisje in de buurt van ons huis geweest. Als je daar bent, voel je jezelf als Nederlander heel rijk. Ik wilde toen bijna een inzamelingsactie opstarten om het ziekenhuis financieel te ondersteunen. Ik heb erg veel vertrouwen in de Nederlandse zorg, maar vooral in die van het Catharina Ziekenhuis. Ik ben erg blij met zo’n ziekenhuis in de buurt.”

Verbeteren van de zorg kunnen we niet alleen.

We hebben uw steun nodig.
Samen maken we de toekomst mogelijk