‘Het ziekenhuis doet niet onder voor een academisch ziekenhuis’

“Ik heb de zorg in het Catharina Ziekenhuis ervaren als zeer ervaren en mensgericht. Het ziekenhuis is voor mij vergelijkbaar met een academisch ziekenhuis.” Aan het woord is Lidy van Gorp (67) uit Uden. Begin januari van dit jaar onderging zij een debulking operatie waarbij haar baarmoeder, eierstokken en eileiders zijn verwijderd. De diagnose: eierstokkanker.

In december 2017 constateerde Lidy een zwelling in haar buik. “Mijn huisarts heeft direct een echo aangevraagd en de uitslag was verontrustend. Er was sprake van een snel groeiende cyste op mijn eierstok. Ja, dan schrik je”, vertelt Lidy, “het prettige van het Catharina Ziekenhuis was dat ik niet geconfronteerd werd met een veelheid aan artsen in opleiding zoals ik dat ken uit een academisch centrum. Het meedenken en meeleven van zowel artsen als verplegend personeel vond ik bijzonder en heeft mij absoluut geholpen bij mijn genezingsproces. Ik voelde me gehoord.”

Kwaliteit van leven

”Toen ik de diagnose kreeg, wilde ik zo snel mogelijk worden geopereerd. Er waren nog geen uitzaaiingen en ook mijn conditie was nog op peil. Dus snel handelen was voor mij het allerbelangrijkste. Er werd geluisterd en dat is zo belangrijk voor een patiënt. Ook wilde ik geen chemotherapie, in mijn directe omgeving heb ik gezien wat deze behandeling doet met de kwaliteit van leven. Natuurlijk heb ik dit uitgebreid besproken met mijn man en kinderen maar belangrijker nog, ook met mijn specialisten heb ik hier op een professionele manier over van gedachten kunnen wisselen. Ik voelde me serieus genomen, alles was bespreekbaar.”

Twee weken na de diagnose is Lidy geopereerd en zijn er 22 biopten genomen. “Alles bleek schoon te zijn. Dat is natuurlijk het fijnste bericht wat je kunt krijgen. Wat de toekomst brengt is voor iedereen onzeker. Maar ik ben goed en snel hersteld van de operatie en daar geniet ik nu van.”

Gecentraliseerde zorg

Complexe behandelingen op het gebied van gynaecologische kanker in Brabant zijn gecentraliseerd in het Catharina Ziekenhuis. Deze stap past bij de sterke focus en expertise van het ziekenhuis op kankerzorg. “Het ziekenhuis doet niet onder voor een academisch ziekenhuis. Als patiënt merk je duidelijk dat alle ervaring en door onderzoek ontwikkelde kennis direct ten goede komt aan de patiënt”, benadrukt Lidy.

Verbeteren van de zorg kunnen we niet alleen.

We hebben uw steun nodig.
Samen maken we de toekomst mogelijk